Karne.ro

Ce este maturarea în uscat?

Puțină ‘’învechire’’ nu a stricat nimănui- doar dacă vorbim de artrită, memorie încețoșată sau dureri zilnice de spate. Pentru noi, muritorii, ‘’învechirea’’ doare, punct! Pe de altă parte, când vorbim de delicii culinare precum vinul, brânza și carnea roșie, maturarea are puterea de a amplifica aromele și de oferi o satisfacție culinară aparte.

Acesta este, în special, cazul cărnii de vită; aceasta este recunoscută ca dobândind, prin procesul de maturare, o aromă amplificată și o textură mult mai fragedă, în comparație cu carnea de vită proaspăt tranșată. 

Dar ce magie face ca acest proces de maturare să transforme carnea de vită într-o experiență culinară premium?

În acest proces de maturare în uscat, anumite părți ale cărnii de vită de pe os stau în camera de maturare, într-un mediu bogat în oxigen, cu umiditate și temperatură foarte atent controlate. În prima faza a acestui proces se dezvoltă mucegaiurile nobile, aceleași ca în cazul brânzei sau mezelurilor de top, care încep să descompună proteina din fibra cărnii și să extragă umiditatea din ea. 

Pe măsură ce se întâmplă acest lucru, termenul de valabilitate al cărnii crește considerabil și încep să se instaleze încet toate caracteristicile speciale dobândite în urma maturării în uscat. Bineînțeles, înainte ca steakul tău să ajungă în farfurie, tot acest mucegai nobil este înlăturat de măcelarul tău, lăsând în urmă o carne delicioasă, de o frăgezime cu totul aparte.

De ce carnea maturată în uscat este mai scumpă?

Există o reacție firească în ce privește prețul mai ridicat al unei cărnuri maturate, fără a se înțelege complet motivul aplicării acestei politici de preț.

Între înlăturarea părților de mucegai nobil și evaporarea umidității din carne, prin procesul de maturare care poate dura între 21 și 70 de zile, se pierde până la 50% din greutatea inițială a piesei de carne de vită. 

Acest lucru este definitoriu pentru valorificarea și stabilirea prețului corect a acestui proces de maturare în uscat, ce are ca rezultat un produs cu caracteristici unice și arome speciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.